{ "title": "Allojenik Nakil", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/allojenik-nakli.jpg", "date": "21.01.2024 05:46:13", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Allojenik nakil, insanlarda ölümcül hastalıklar üzerinde yapılan en büyük tedavilerden biridir. Henüz geliştirilme aşamasında olan bu tedavi yöntemi her ne kadar geliştirilme aşamasında olsa bile insanlarda etkin olarak uygulanmaktadır. Aslında birçok kişinin kemik iliği nakli ya da ilik nakli olarak bildiği operasyon, direk olarak bu konu ile alakalıdır. Hastaların genellikle kardeşlerinden alınan kemik iliği yani hücre, hastaya nakledilerek sağlam olan hücrenin, hasta olan hücreleri öldürmesi ile bu nakil gerçekleştirilir. Allojenik nakil, bazen kişinin kardeşinin olmaması nedeni ile daha da uğraştırıcı bir al alabilir. Böyle bir durumda öncelik kişinin akrabaları olmak üzere çevredeki insanlardan ilik uyuşması için yardım istenir. Uygun ilik bulunduğunda allojenik nakil gerçekleştirilir. Aslında allojenik nakil, sadece kemik iliğinde değil ayrıca çevre kanlardan da elde edilebilmektedir. Bu nedenle genellikle doktorlar çevre kanı kullanarak allojenik nakil işlemini yaparlar. Bu nakil, hayati olarak tehlikede olan insanlar için gerekmektedir. Daha çok kanser hastalarında uygulanan bu yöntem ile hastanın vücuduna çok yüksek dozda kemoterapi uygulanmış olmaktadır. Bazı insanlarda kemik iliği eksikliği nedeni ile allojenik nakile ihtiyaç duyulabilmektedir. Eğer kişinin kardeşi varsa, kemik iliğinin uyumu yaklaşık olarak yüzde yirmi beş oranında uyumlu olmaktadır. Eğer uyumlu ilik bulunur ise allojienik nakil yöntemi ile kişiden kişiye nakil yapılır. Yaklaşık bir ya da iki ay içerisinde kişide iyileşmeler rahat bir şekilde gözlemlenebilir.

Lösemi hastalarında allojenik nakil

Hayati önem taşımaktadır. Öyle ki kronik olarak lösemi sorunu yaşayan insanlarda, kardeşten ya da bir başkasından alınan uyumlu kök hücreler allojenik nakil ile kişiye verilerek çok büyük tedaviler uygulanır. Bazen insanlar aradıkları kök hücreyi bulamazlar. Bu durumda kişilerin hayatı tehlikeye girmektedir. Bu gibi durumlarda eğer mümkün ise bir kardeş yapılması hayat kurtarıcı olabilir. Allojenik nakil yapılmadan önce hasta için en iyi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Eğer bu tedavilerden sonuç alınamaz ise hastanın bu nakile uygun olup olmadığı, yapılan testler ile araştırılır. Eğer hasta bu nakile uygun ise zaman kaybedilmeden vericiden alınan kök hücre kişiye cerrahi operasyonlar ile verilir. Kök hücreyi verecek olan kişide uyumluluğun anlaşılması için kan alınır ve laboratuvalarda özel yöntemler ile doku grubu uyumu olup olmadığına bakılır. Bu işlem yaklaşık 4-5 gün kadar sürmektedir. Eğer uyum olursa alınan kök hücreleri, hasta vücudu reddetmez. Fakat bazı insanlarda her ne kadar uyumlu olursa olsun, hastanın vücudu bu hücreleri istemez ve reddeder. Bilinmesi gereken bir şey vardır ki allojenik nakil yapılması için illaki kişilerin kan gruplarının uygun olması gerekmez.

Allojenik nakil sonrasında kişilerde farklı yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bazı insanlarda herhangi bir yan etki görülmese bile bazı insanlarda çok ciddi yan etkilere neden olan bu tedavi yöntemi özellikle ağrı ve yüksek ateş sorunlarına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra ağız içerisinde şiddetli yaraların meydana gelmesi beklenen yan etkilerdendir. Bazı insanlarda ise cilt dökülmeleri meydana gelmektedir. Bu durum kişilerde çok büyük tedirginliklere neden olsa bile aslında kısa bir süre içerisinde bu durum ortadan kalkar. Allojenik nakil sırasında kişiden alınan kök hücreler, sanki kan verir gibi hastanın damar yoluna verilerek işlem tamamlanmış olur. Bu şekilde verilen kök hücreler, kendiliğinden iliklere yerleşecektir. Bu durum yaklaşık iki hafta içerisinde etkilerini gösterecektir.
" } ] }