{ "title": "Kemik İliği Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/kemik-iligi-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 06:37:17", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Kemik iliği (Kök hücresi), kemik iliği ve kan hücrelerini üreten hücrelere verilen addır. Kan hücreleri dokulara oksijen taşımakta olan, mikroplara karşı bedeni koruyan ve kanama yaşanmasına engel olan hücrelerden oluşmaktadır. Kemik iliklerinin çalışmaması halinde kan hücrelerinde bariz bir azalma görülmekte ve hastanın hayatı tehlikeye girebilmektedir.

Kemik İliği Tedavisinin Esasları Nelerdir?

Kemik iliği nakillerinde esas ilke, kan hücrelerinin üretimine yarayan ana-kök hücreleri sağlam olan bireylerden alınarak lösemi hastalarına nakledilmesidir. Böylelikle normal kan yapımı gerçekleşmiş olacaktır.

Kimlerden Kemik İliği Ana-Kök Hücreleri Alınır?
Kemik İliği (Kök hücre) Nakli Nedir?

Kemik iliği (Kök hücre) nakli, öncelikle hastanın kemik iliği tamamen ya da kısmen boşaltılıp, doku grubunun uyumlu olan ve tamamen sağlıklı bir bireyden alınan kök hücrelerinin buraya yerleştirilmesi, çoğalması ve sonuç olarak birçok hastalığın ortadan kaldırılması işlemlerine verilen addır. Nakil nedeniyle kullanılacak olan kök hücreler kemik iliği, kan hücreleri ya da göbek kordonu ile elde edilmektedir. Nakil işlemi için ilk etapta sadece kemik iliğinden kök hücre üretildiğinden işlemler geleneksel olarak kemik iliği nakli olarak nitelendirilmişse de kemik iliği dışında da kök hücre üretildiğinden çağımızda hematopoetik, kök hücre nakli deyimi de kullanılmaktadır. Kök hücre nakli bazı kan ile ilgili hastalıkları ve kemik iliği problemleri ile doğumdan kaynaklı kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerin başında gelir. Hastalara başka kimselerden alınan, kan yapıcı kök hücreler enjekte edilerek gerçekleştirildiğinden allojeneik kök hücre nakli, kişinin kendi kök hücrelerinden üretildiğinden otolog kök hücre nakli yapılmış olunuyor. Hastaya yapılan nakil tipi hastalığın çeşidine veya mevcut durumuna göre şekillenmektedir. Kök hücre nakli, kan sistemini yeniden oluşturacak kan kök hücrelerini veren bir yapıdır. Bu süreç uzun süren bir tedavi dönemini kapsamaktadır. Kan kök hücreleri ya kemik iliği şeklinde kalça kemiğine bir iğne yardımıyla girilmek suretiyle elde edilir ya da kemik iliğinden kan yapacak kök hücrelere dökülüp, aferez cihazına bağlanan kişide yine kanla karışık bir şekilde olarak bir torbada toplanır. Çok daha nadir şekilde ise yeni doğan bebeğin kordon kanından enjektörle toparlanır. Alınan ana-kök hücrelerinin çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlem hiçbir sorun teşkil etmez. Nakil işlemlerinden kısa bir süre sonra sağlam olan kök hücrelerinden, kan hücrelerinin oluşması hızlanır. Verilen kemik iliğinin alıcıda reddini engellemek amacıyla 6 ay kadar koruyucu tedavilerin uygulanmasına devam edilir.

Kemik İliği Naklinin Başarı Oranı Nedir?

Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi Türkiye'de de kemik iliği nakli başarıyla gerçekleştirilmektedir. Kan kanseri hastalıklarının cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişiklik göstermekle beraber sonuçlar pozitiftir. Kemik iliğinde %43 ile %83 yüzdelerinde başarı sağlanmaktadır.
" } ] }