{ "title": "Kök Hücre Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/kok-hucre-nakli(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:54:56", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kök Hücre Nakli, Kök hücreler tıp literatüründe çığır açılmış bir tedavi yöntemi olup birçok insan ciddi hastalıklardan kök hücre nakli ile kurtulmuştur. Kök hücre bir kısım organdan alınan hücre dokusunun diğer vücut dokuları üzerinde çoğaltılması ile hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır. Kök hücrerelerin keşfedilmesi ile Kanser, Parkinson, Alzheimer, Felç, Omurilik zedelenmesi gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli ölçüde kullanılması ile bir kısım genetik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Günümüzde doktorlar tarafında kök hürce nakilleri özellikle kemoterapi gören kanser hastalığına sahip hastaların bağışıklık ve kan sistemini tekrardan canlandırmak amacıyla kullanılır. Özellikle embriyo, kemik iliği ve kordan kanından üretilen kök hücreler kaynak hücrelerdir. Buradan üretilen kaynak hücreler yardımı ile Uzman hekimlerce uygulanan nakil ile hastalıklı bölgenin tekrardan kendisini onarmasıyla hasta rahatsızlığından kurtulmuş olur.

Kök Hücre Elde Ediliş ve Saklanma Yöntemi

Çocuk dünyaya geldikten sonra göbek bağı Uzman hekimce kesilir ve plasentada kalan kısımlar alınır. Burada kan toplanmadığı için plesanta atılır. Kan toplanması normal doğum açısında herhangi bir zarara etkin değildir. Doktor tarafından uygun şekilde doğum gerçekleştikten yaklaşık 10 dakika içerisinde bu kök hücreler plesanta üzerinden alınarak uygun ortamda saklanır. İlerleyen yaşlarda çocuk üzerinde bir rahatsızlık durumu ortaya çıkmasını engellemek amacıyla kordon kanı, kordon bankasına cüzü bir ücret karşılığında saklanmak üzere teslim edilir. Burada bekleyen kordon kanları ilerleyen yaşta çocukta bir rahatsızlık olduğu takdirde kullanılır. İstenildiği takdirde imha edilir ancak kimi hastalarda genetik değerler aynı olduğundan dolayı kimi hastalara uyum sağladığı takdirde bu hastanın kurtuluşu amacıyla bu kök hücrele nakilleri farklı hastalara aktarılabilir.

Diğer Kök Hücreler ile Kordon Kanı Kök Hücre Naklinin Avantajları

Kordon kanı tedavisinde kök hücreleri üretmek oldukça kolaydır. Hakeza uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde kordon kanı kök hücreleri daha çabuk çoğalmakta vücuda çok çabuk adapte olurken kemik iliği kök hücrelerinin üreme hızı daha yavaştır. Kök hücre kordon kanı tedavisinde hastaya uyum çok rahat sağlanırken kemik iliği naklinde alıcı ve verici arasında doku uyumu olması zaruridir. Eğer doku uyumu kemik iliği naklide uygun değilse vücudun kendisi yenileyemez. Bu nedenle kök hücre naklinde kordon kanı kök hücre nakli daha fazla yararlıdır.

Kök Hücre Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vücut üzerinde oluşacak ve ciddi rahatsızlıklara neden olan beyin, karaciğer, akciğer ve kalp gibi organlar kimi durumlarda yapısında bulunan hücreler kendisini yenileyemez böylesi durumda hasta gittikçe daha fazla yatağa bağlı kalır. Böylesi bir durumda yapılan kök hücre tedavisi veya farklı bir sağlıklı kişiden elde edilen kök hücre nakli uyum sağladığı takdirde hastaya aktarılır. Böylelikle bu organlar üzerinde kök hücreler bölünür ve tahribatın önüne geçer. Böylelikle hasar gören doku ve organlar kendisini yeniler. Kimi hastalarda organ nakli ihtiyacı duyulmaktadır ancak gelişen tıp dalı organ nakline gerek kalmaksızın bu kök hücreler yardımı ile organın tekrardan işlevini kazanmasını sağlamaktadır.

Kök Hücre Naklinin Hastalıklar Üzerindeki Etkisi

Uzmanlar tarafından yapılan kök hücre nakilleri Diyabet, Parkinson, Alzheimer, Omurilik yaralanması, Karaciğer rahatsızlığı çeken birçok hasta için umut olmuştur. Bu kök hücre nakilleri ile bozulan vücut yapısı ve organ özelliği tekrardan düzene girmesi sağlamıştır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde yapılan sağlıklı kök hücre nakilleri sayesinde hastalıklı insanlar yaşamlarını tekrardan düzene koyarak vücut fonksiyonlarının tekrardan düzene girmiş olduğu anlaşılmış olup birçok kanser tarzında tedavisi zorlu olan hastalıkların önüne geçilmiştir. Kök hücre naklini gerçekleştiren hasta kısa süre içerisinde normal hayatına döner ancak bu dönemden sonra sağlığına dikkat etmeli ve doktorunun belirlediği tedavileri harfiyen uygulanmalıdır.
" } ] }