{ "title": "Otolog Kemik İliği Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/otolog-kemik-iligi-nakli.jpg", "date": "21.01.2024 15:30:13", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Otolog Kemik İliği Nakli, kemiklerin içerisinde bulunan özellikle süngersi biçimdeki dokulardan oluşmuş ve dolaşımdaki mevcut olan kan hücrelerinin de üretim merkezi olmaktadır. Genellikle vücutta bulunan kan hücrelerinin üretiminde kemik iliğinin içerisine yerleşmiş olarak mevcut olan hatta özelleşmiş şekilde bir grup içindeki hücreler tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca bu hücrelere genel olarak \"otolog kök hücre kemik iliği\" denmektedir. Kemik iliği çoğunlukla otolog kök hücrelerin gerekli olduğu zamanlarda çoğalarak farklı özellik göstererek kan hücrelerinin oluşumunu sağlamaktadır. Hatta bu kan hücreleri özellikle insanın yaşamı içerisinde büyük hayati önem taşıyan görevleri üstlenmişlerdir. Aslında kan hücrelerinin pek çok alt tipide mevcut olmaktadır.

Otolog Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli

Mesela vücutta bulunan kırmızı kan hücreleri özellikle vücut dokularına oksijen taşıma görevini üstlenmiştir. Ayrıca vücuttaki mevcut olan kana kendi kırmızı rengini de vermiştir. Hatta kan pulcukları ise vücutta meydana gelen kanamaları durdurma işlevini görmektedir. Bu arada beyaz kan hücreleri de vücuttaki mikroplar ile savaşarak oluşabilecek her türlü enfeksiyon durumuna karşı vücudu korumakla görevlidir. Özellikle vücutta mevcut olan herhangi bir tümör hücrelerine karşıda saldırı işlemine ve öldürme işlevini yerine getirmektedir. Ayrıca kişinin vücudunda bu hücrelerin hem sayısal hem de fonksiyonel bozukluklar meydana gelmesi sonucunda kişinin hayatını tehdit edebilecek pek çok hastalık ile karşılaşmak mümkün olmaktadır.

Otolog Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?

Kemik iliği nakli otolog kök hücrelerin hasta olan kişiden alınarak yeniden kendisine verilmesi ya da başka bir kişiden kemik iliğinin alınarak hasta olan kişiye verilmesi işlemidir. Ayrıca hasta olan kişinin kendi iliğinden alınarak yeniden ilik naklinin gerçekleşmesi durumuna \"otolog\" başka bir kişiden alınmış olan kemik iliği yani kök hücrenin hasta olan kişiye nakil olarak verilmesine ise \"allojeneik\" nakil ismi verilmektedir. Otolog yani hasta olan kişinin kendisinden alınmış olan kök hücre naklinde, alınmış olan kök hücreler öncelikle toplanır ve daha sonra dondurularak saklanma işlemi uygulanır. Ayrıca yüksek dozlarda kemoterapi uygulaması sonrasında kişiye yeniden otolog kök hücrenin verilmesi işlemidir. Bu uygulamadaki amaç ise hasta olan kişiye yüksek dozlarda kemoterapi uygulamasının yapılmasıdır. Bu kadar yüksek dozlarda kişiye kemoterapi uygulanmasının nedeni ise diğer alınan tedavilerden çok daha güçlü olan bir tedavi olmasından dolayıdır.

Otolog Kemik İliği (Kök Hücre) Naklinde Kullanımı

Hatta bu yüksek doz kemoterapi uygulamasının esas amacı ise vücutta bulunan tümör hücrelerinin fazlası ile ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Otolog kök hücresi için çoğunlukla tercih edilen hastalık durumları multiple miyelom, lenfomalar, nadiren olan akut lösemi ve germ hücreli olan tümör hastalıklarında otoloğ kök hücre nakli tercih edilmektedir. Genellikle kişide meydana gelen multiple miyelomalı olgular ile bazı çok yüksek olan lenfomalarda hastaya uygulanan kemoterapiler sonrasında tedavinin pekişmesi için otolog kemik iliği nakli yapılmaktadır. Hatta lenfoma olgularda ise kişide meydana gelen hastalık çoğunlukla nüksetmektedir, bunun için otolog kemik iliği nakli uygulanmaktadır. Ayrıca otoloğ kemik iliği nakli için hasta olan kişinin hem kalp hem de solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılarak herhangi bir sorun olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır.

Otolog Kemik İliği Nakli (Kök Hücre Alınması)

Öncelikle kişinin kendisinden otolog kök hücrelerin çevresinde mevcut olan kandan ya da kemik iliğinden kolaylıkla elde edilebilmektedir. Genellikle kemik iliğinden elde edilen kök hücre toplama işlemi nadir olarak uygulanan bir yöntem olmasına rağmen günümüzde en sık olarak otoloğ kök hücre nakli için çok yüksek oranlarda çevresinde bulunan kandan alınan kök hücreler kullanılmaktadır. Daha sonra toplanmış olan bu kök hücreler dondurularak saklanmaktadır.
" } ] }