{ "title": "Otolog Kök Hücre Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/otolog-kok-hucre-nakli.jpg", "date": "21.01.2024 00:51:47", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Otolog Kök Hücre Nakli, Otolog yani kendiliğinden olan kök hücre nakli, hastanın kendi kemik iliğinden veya kanından hücreleri alınıp dondurulduktan sonra kanser hücrelerini öldürmek amacıyla yüksek derecede kemoterapi uygulanarak vücut ısısına döndürülüp santral yolu aracılığı ile hastaya kan yoluyla yeniden verilmesi durumudur.

Otolog kök hücre nakli yapılmasındaki amaç

Yüksek derecede kemoterapi verilerek tümörleri yok etmektir.

Otolog kök hücre naklinin uygulanma alanları
Otolog kök hücre nakli sonrası

Hücrelerin tekrar kan hücreleri yapabilmesi için 10-15 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde hastanın kendi iliğinin kan üretemeyeceğinden dolayı hastaya dışarıdan kan verilmelidir ve hastanın kan hücrelerinin düşük olması nedeniyle enfeksiyon kapma olasılığı yüksek olacağı için devamlı ateşi ölçülmeli ve gerektiği durumlarda antibiyotik tedaviler uygulanmalıdır.

Otolog kök hücre nakli sonrasında oluşabilecek yan etkileri nelerdir?

Otolog kök hücre nakli yapılan hastalarda verilen bazı ilaçlar nedeniyle bulantı, kusma. Yemek yiyememe. Kalbin yüksek atması ve vücutta oluşan döküntüler gibi sorunlar oluşabilir.

Otolog kök hücre naklinin yapıldığı ilk yıllarda genellikle hastaların çabuk enfeksiyon kapma durumu olması nedeniyle hastayı enfeksiyondan korumak amacıyla antibiyotik ilaçlar verilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması hasta için oldukça önemlidir. Otolog nakil yapıldıktan sonra hastalığın yeniden kendini göstermemesi için hastalık yakından takip edilir ve bazı radyolojik, kemik iliği ve laboratuvar araştırmaları yapılarak hastalık kontrol altına alınır. Otolog nakil sonrasında hastalığın yenilemesi ve uygulanan tedavilerden kaynaklı olarak yeniden kanser oluşma riski de bulunmaktadır.
" } ] }