{ "title": "Yapay Böbrek Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/yapay-bobrek-nakli(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:18:10", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "
Yapay Böbrek Nakli, yapay böbrek çoğunlukla kendi fonksiyon ve işlevini göremez olan böbreklerin yerini alması için üretilmiş hatta uygun olan bir verici olana kadar böbrek vücuttaki işlevini gerçekleştirmesi için mekanik malzemelerden hazırlanmış ya da doku mühendisliği kullanılarak kişinin kendisinden veya uygun olan vericiden alınarak üretilmiş olan organdır. Genellikle yapay böbrek nakilleri kişinin böbrek bütün işlevlerini yitirdiğinde ya da uygun olan donör yani vericinin bulunmadığı zamanlarda yapay böbrek nakli önerilmektedir. Yapay böbrek özellikle böbrek gibi olmayan ve genellikle yarı bir zar gibi geçirgen olarak üretilmiş olan yapay böbrek öncelikle kanı süzmesi, yalın tuzu, glikozu ve kanda toplanmış olarak bulunan metabolizma artıkları ile azotlu olan maddeleri kandan uzaklaştırabilmektedir. Ayrıca filtrelenmiş olan kanıda idrar torbasına taşıyabilmektedir. Kanda mevcut olan elektrolit ve suyun dengesini düzenlemektedir. Ancak yapay böbrek normal böbrek gibi çalışmadığı için kullanılmayan besin maddelerini yeniden kan dolaşımına katılmasına yardımcı olamaz.

Yapay Böbrek Naklinde Diyaliz Ünitesi

Yapay böbrek nakli yapılmış olan hastanın yine haftada 3 defa ve yaklaşık olarak 5 ile 6 saat kadar diyaliz ünitesine bağlı olarak kalmaktadır. Diyaliz ünitesi özellikle yapay böbreğe yardımcıdır ve bedende mevcut olan sıvıların bileşiminin korunması için beden dışındaki kanın temizlenmesinde oldukça yardımcı olmaktadır. Ayrıca kişiye nakli yapılmış olan yapay böbrek yarı geçirgen zar özelliğinden dolayı hem kan hem de diyaliz sıvısının arasında tam anlamı ile bir bariyer görevini üstlenmektedir. Çünkü diyaliz esnasında verilen sıvının içerisinde oldukça hassas ölçümleri yapılmış olan glikoz ile normal kanda mevcut olması gereken diğer çözeltiler bulunmaktadır. Hatta diyaliz işlemi sırasında verilen sıvının içerisinde mevcut olan çözeltiler genel olarak yapay böbrek zarının diğer tarafına geçmektedir. Ayrıca bu uygulanan işlem vücuttaki kanın tamamen temizlenip kendi normal olan kimyasal dengesine geçiş yapana kadar devam etmektedir. İdeal olan yapay böbrek zarı özellikle su, iyonik maddeler ile organik olan maddeler için yüksek bir geçirgenlik ile süzerken aynı zamanda kanda mevcut olan proteinleri de tutmasını sağlayacaktır. Hatta orta dereceli meydana gelen basınçlardan etkilenmeyecek derecede güçlü olarak üretimi yapılmıştır.

Yapay Börek Naklinden Sonra Evde Kullanımı

Yapay böbrek özellikle hastane yerine evde kolaylıkla kullanılabilmesi için kişiye \"arterio venöz- şönt\" takılması gerekmektedir. Doktor kişiye yapay böbreği evde kullanabilmesi için iki sonda veya kataterden bir tanesini atardamara diğerini de toplardamara (Bazen el bazen de ayak bileğindeki toplardamara) yerleştirerek kısa olan boru ile birbirine bağlantısını yapmaktadır. Bu şekilde ayağa ya da ele gelmiş olan kanın gelişebilecek herhangi bir yan etkisi durumu diyaliz işlemi boyunca kolaylıkla takibi sağlanabilir. Hatta fotoelektrik sistemi ise diyaliz işlemi esnasında verilen diyaliz sıvısına herhangi bir şekilde kan karışımının olup olmadığını kolaylıkla denetlemektedir. Genellikle kişiye uygulanan bu işlem haftada iki defa 6 ile 12 saat süresince uygulanmaktadır. Ayrıca yapay böbreğin işlevinin kontrolü için mutlaka doktorun uygun olarak görmüş olduğu aralıklarda kontrole gidilmesi daha faydalı olacaktır. Çoğunlukla kişinin kendine ait olan hücrelerden üretilmiş olan yapay böbrek özellikle doğal böbreği tam anlamı ile taklit edebilmektedir. Ayrıca kumprafondan ve selafondan üretimi yapılmış olan yapay böbrek naklinden sonra kişinin diyaliz ünitesine bağlı olmaktan kurtarabilmektedir. Ancak kişiye yapay böbrek nakli uygulandıktan sonra kısa zaman yapay böbrek kendi doğal böbreğinin yerini geçene kadar kısacası iyileşme süresine kadar diyaliz ünitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Kişinin kendi hücresinden üretimi yapılan yapay böbrek geleceği için bir umut vaat etse bile kullanımı çok da yaygın değildir. Bunun için eski usul yapay böbrek nakli daha sık uygulanmaktadır.
" } ] }