{ "title": "Yüz Nakli", "image": "https://www.nakil.gen.tr/images/yuz-nakli.jpg", "date": "21.01.2024 20:12:39", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Yüz nakli, bir bireyin yüzünün bir bölümünün veya tamamının tekrar yüzüne yerleştirilmesine ilişkin medikal prosedürleri içerir. Dünyada gerçekleşen ilk tam yüz nakli yapılması 2010 yılında İspanya'da tamamlandı. Yüz bölgesinin tamamının naklinin yapıldığı dünyanın ilk başarılı yüz nakli operasyonu ise Türkiye'de 2012 yılında gerçekleşti bilinmektedir. Türkiye'deki yapılan yüz nakli işlemine kadar bu durumun deneysel olduğu düşünülüyordu.

Boyun ve baş çevresinde oluşan yanıklar, ateşli silahlardan kaynaklanan yaralanmaları, trafikte oluşan kazalar ve yabani hayvan ya da insan saldırıları sebebiyle oluşan doku ve fiziksel görünüm bozulmaları veya tümörlerin çıkarılmasıyla birlikte oluşan birtakım bozukluklar, deride, deri altında bulunan yağ dokusunda ve kasların tek tek eksikliği biçiminde olabileceği gibi hepsini bir araya gelmesi şeklinde de görülebilir.

Bazen bu duruma burun ve kulak gibi farklı bir bölüm de eklenebilir. Bu bakımdan pek çok plastik cerrahın bu uygulamanın yapılması için gerekli olan teknik becerilere barındırmış olduğu söylenebilir. Fakat çok nadir de görülen bu durum oldukça sık yapılan parmak ve el nakillerinden çok daha farklıdır. Karaciğer ve kalp nakillerinde gözlemlendiği gibi farklı bir eğitim ile ve de teknik donanım becerisi gerektirir.

Yüz naklinden hemen öncesinde ise damar bağlantılarına uyan yamanın (Bahsedilen bu yamaya greft adı verilir) seçimi, işlevsel kapsam için sinirler, tükürük bezleri ve kasların nasıl yer değiştireceği, beyin ölümü gerçekleşmiş olan vericiden greftin nasıl ve ne zaman çıkarılacağı gibi birtakım soruların yanıtlanması lazımdır.

Yama yapılacak olan deri ve vericiden alınmış olan greftinde hem cinsiyet hem de kan grubu açısından uygun olması lazım. Bunun yanı sıra bir de vericinin yakınlarının acısını daha da fazlalaştırmamak için çıkarma işleminin nasıl gerçekleştirileceği oldukça önemli bir husustur. Bunun içinde ilk olarak yapılması gereken işlem verici için açılacak trakeotomi (Yani nefes borusuna açılmış olan delikle solunumun buradan gerçekleştirilmesi) ve hemen ardından yüzdeki maskenin çıkarılması gerekmektedir. Böylece greft alındıktan sonra ise hasta yakınları yüz bölgesinde kabul edilebilir bir biçim alması sağlanmış olur.

Kalbi hayatta olan vericiden diğer organlar çıkarılmadan hemen önce yüz çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Aynı zamanda bir diğer Uzman ekipte alıcının hazırlık işlemlerine başlaması gerekir. Vericiden yüzün çıkarılma işlemi yaklaşık olarak 4 saat kadar sürer ve hemen ardından çıkarılmış olan yüzün alıcıya uyumu da tasarlanıp kontrol edildikten sonra reçineden elde edilen maske yerleştirilmek suretiyle vericinin yüz nakil işlemi tamamlanmış olur. Alıcı üzerindeki teknik işlemler yaklaşık olarak 10-12 saat kadar devam eder. Sinirler ve damarlar uç uca eklenmek suretiyle birleştirilir. Kaslar ve burun kemikleri tam olarak yerleri tespit edilir.

Yüz naklinin sağlamış olduğu faydalar nelerdir?

Yüzünde oluşan hastalık, yanık, travma veya doğuştan gelen bir özür gibi olaylardan dolayı bozulma olan bireyler bu estetik operasyondan faydalanabilir.

Yüz naklinin yapılabilecek başka bir alternatif yolu ise hastanın arka, kalça veya but derisinin yüzüne nakli şeklinde gerçekleşir. 50'ye yakın sayıda operasyon gerektiren bu durum yine de tekrar kavuşturulan yüzde sınırlı bir fonksiyon verebilir. Bu durum hastanın yüz bölgesini bir maske veyahut da örtü gibi gösterir.
" } ] }